Dunav se izlio u Nemačkoj, u toku evakuacije, stradao vatrogasac…

2. jun 2024 – U delovima južne Nemačke, pre svega u Bavarskoj i delovima Baden-Virtemberga, prema Bavarskoj službi za informacije o poplavama, gornji deo reke Dunav, kao i nekoliko južnih pritoka Dunava su se izlile. Vlasti su proglasile vanredno stanje u najmanje sedam bavarskih okruga: Ajhah-Fridberg, Augsburg, Donau-Ris, Guncburg, Noj-Ulm, Pfafenhofen i Unteralgau. U okrugu Augsburg, lokalni zvaničnici su izdali naredbe za evakuaciju delova nekoliko opština, uključujući Ahshajm, Almanshofen, Altenmunster, Bacehofen, Biberbah, Didorf, Ajzenbrehthofen i Gablingen, kao i ceo Nordendorf, objavio je danas crisis24.

Nemačka meteorološka služba predviđa da će jaka kiša nastaviti da pada u južnoj Nemačkoj najmanje do sutra, 3. juna, što će verovatno pogoršati postojeće stanje. Poplavne vode i tokovi otpada mogu da ugroze neke mostove, železničke mreže ili da učine puteve neprohodnim, navodi se u tekstu. Vlasti bi mogle privremeno da zatvore neke rute pogođene poplavnim vodama, povećanje nivoa vode takođe može da utiče na postrojenja za prečišćavanje vode i da kontaminira vodu za piće.

Jedan vatrogasac poginuo je tokom spasilačke operacije zbog poplava u gradu Pfafenhofen an der Ilm u Gornjoj Bavarskoj kada se prevrnuo čamac u kojem se nalazio sa trojicom kolega. Ostala trojica vatrogasaca spaseni su iz vode, prenosi Tagesšau.

Obilne padavine su izazvale poplave,a dugotrajna kiša dovela je do pucanja brane i nasipa u Augsburgu,javljaju lokalni mediji.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!